Inzichten Marathon training - VanDrielSport.

VanDrielSports

Ga naar de inhoud

Inzichten Marathon training

Over hardlopen. > Trainingsleer.

In 490 v. Chr. vond, bij het plaatsje Marathon, een grote veldslag plaats tussen de Atheners en de Perzen. Nadat het de Atheners was gelukt om het machtige en veel grotere Perzische leger te verslaan, werd  Phidippides gemaand om zo snel mogelijk naar Athene te lopen om daar het goede nieuws te vertellen. De dappere Phidippides liep zo snel als hij kon en toen hij in Athene aankwam kon hij nog net “we hebben gewonnen” uitbrengen voordat hij dood neerviel. De arme man was geveld door de combinatie van een zonnesteek en oververmoeidheid, want hij was de dagen ervoor ook al te voet naar Sparta geweest.

Pierre de Coubertin, de bedenker van de moderne Olympische Spelen, gebruikte dit verhaal om de marathonloop in te stellen als onderdeel van de Olympische Spelen. De eerste marathons hadden nog niet de huidige afstand van ruim 42 kilometer, maar waren wat korter. In 1908 bij de Olympische Spelen in Londen, werd op verzoek van het Britse koningshuis de afstand van 42 kilometer en 195 meter ingesteld, zodat de finishlijn precies voor de koninklijke tribune was.


Gerard Nijboer (1955) is een voormalige Nederlandse marathonloper. Hij kreeg in Nederland grote bekendheid wegens het behalen van olympisch zilver en de Europese titel op de marathon van Athene. Verder is hij drievoudig Nederlands kampioen op de 25 km en drievoudig Nederlands kampioen op de marathon.

In de periode Nijboer werd er  intensief getraind met veel kilometeromvang verdeeld over meerdere trainingseenheden per dag.  In die periode liepen tal van Nederlandse Atleten rond de 2:10 en 2:15. In de loop der jaren heeft er een schuiving plaatsgevonden van meer recreatief dan prestatief. Vele trainingsmetoden worden gehanteerd. SportRusten kent een methode van 100 dagen voorbereiding en een maximale duurloop van 14 km. Er zijn vele wegen die naar de Marathon finish leiden. Ik zette het op een rijtje.

Klik op de afbeelding.


VanDrielSports Jaap ter Haarsingel 34 2353 LV Leiderdorp 06-38305923
VanDrielSports - NL50 INGB 0008 3144 45 t.n.v. Van Driel Sports-KvK 28108308-BTW 0760.57.951B01
Het leven is als fietsen, om in balans te blijven moet je in beweging blijven (Einstein)
Terug naar de inhoud